Client:keyboards
Date:April 06, 2012

Bart van Dongen

Bart van Dongen is componist, musicus en conceptueel kunstenaar. Hij won in 2007 de tweejaarlijkse Brouwerij Cultuurprijs voor de stad ‘s-Hertogenbosch. Uit het juryrapport: ‘Een constante in zijn werk is dat compositie, improvisatie en concept altijd een drie-eenheid zijn. […] De handeling ter plekke vormt daarmee een belangrijk onderdeel van zijn kunst.’ Bart van Dongen is initiatiefnemer van diverse projecten, die alle één ding gemeen hebben: een zoektocht naar nieuwe muziek of op z’n minst nieuwe klanken. Hij sluit niets uit en wijst niets af.’ ogenschijnlijk tegengestelde krachten weet hij met elkaar te verbinden en aan te moedigen. Zijn solo-piano-cd The Kitchen Sessions kun je een (geslaagd!) waagstuk noemen. ‘De plaat blijft vijftig minuten boeien’, schrijft Jazzenzo.nl, ‘… de ene keer bedachtzaam, subtiel spel, de andere keer met nadreunende snaartrillingen van de linkerhand of staccato doorgespeelde ritmische patronen van de rechterhand.’

Bart speelt en speelde de in talloze groepen en initieerde een groot aantal projecten op het raakvlak van muziek, theater en beeldende kunst waaronder Om het genot te smaken zonder de pijn van het ziek worden, BEAM met Markus Stockhausen, Bevroren Stilte en De schoonheid van Stagnatie, een compositie voor groot koor (130), 6 koperblazers, 6 houtblazers, elektronische drummer, sample kunstenaar en een lichtkunstenaar (Michel Suk). In opdracht van het Fonds Podiumkunsten in het kader van het Korenfestival Eindhoven i.s.m. Glow.

Bart is initiator van het Artuarium, een plek voor (interdisciplianire) kunst in ’s-Hertogenbosch en artistiek leider van Intro in situ, een productiehuis voor muziek en klank, standplaats Maastricht.

download als pdf download bio