Client:Gitaar
Date:March 04, 2012

Jacq Palinckx

Jacq Palinckx is actief als componist en musicus vanaf begin jaren tachtig. Samen met broer Bert richtte hij in 1983 de groep Palinckx & Palinckx op. Uiteindelijk gaat de groep Palinckx heten. Met deze groep initieert hij talloze projecten waaronder Covers
The Psychedelic Years, Brian Wilson, Palinckx Dekt Tafel, Henry, de driepersoonsman en Bovenkamermuziek. Met Palinckx (in de diverse samenstellingen) maakte hij 2 elpees en 11 cd’s en speelde op festivals als Angelica Bologna, Taktlos Festival Zwitserland, het Canadese Victoria Festival, RingRing Belgrado, Jazz à Mulhouse, Vooruit Geluid Gent, Alternativa Festival Praag. Verder maakt de band vele tournees in o.a. Italië, Frankrijk, de VS en Tsjechië.

Jacq speelde verder in groepen als LOOS van Peter van Bergen, het Maarten Altena Ensemble en het Guus Janssen Septet waar hij ook met regelmaat composities voor maakte. Hij was ook solist in de opera Noach van Guus Janssen.

Jacq ontving in 1992 van de Stichting Jazz in Nederland de Podiumprijs. Hij maakte diverse muziektheaterproducties met de Tilburgse Theatergroep Drieons. In 2004 was hij curator van De week van de hedendaagse muziek van het conservatorium in Gent.

Jacq componeerde door de jaren heen voor diverse ensembles muziek (o.a.) voor
het Mondriaan Kwartet, Aquariusensemble o.l.v. Lucas Vis, de David Kweksilber Big Band, Tridali en 7090 en werkte onlangs samen met het VocaalLAB. Jacq is sinds 2011 actief als docent aan de ‘New Dutch Swing’ opleiding van Artez.

Jacq ontving van 1987 tot 2011 een stipendium, eerst van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst, later van het Fonds Podiumkunsten. Hij heeft momenteel een werkbeurs compositie van het Fonds Podiumkunsten.

download als pdf download bio